wtorek, 24 października 2006

Kawa po kapitańsku z brandy

Składniki:
- 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
- 1 filiżanka kawy espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzania:

Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą.

poniedziałek, 09 października 2006
Historia kawy
Mało kto wie, że nazwa "kawa" prawdopodobnie pochodzi, tak jak koniak czy szampan, od nazwy miejsca pochodzenia, czyli praojczyzny rośliny kawy, etiopskiej prowincji Kaffa. We wschodnioafrykańskiej Etiopii, a w szczególności na Wyżynie Abisyńskiej, kawa była przypuszczalnie rozpowszechniona już w 1000 roku naszej ery.

Inna wersja pochodzenia słowa "kawa" mówi o jego źródłach w tureckim określeniu wina, czyli "qavah" lub "kahve". Jako że spożywanie alkoholu zawsze było dla muzułmanów surowo zabronione, chętnie oddawali się oni konsumpcji kawy, której działanie uważali za podobnie pobudzające jak wino. Po jakimś czasie nazwa wina została przeniesiona na ten popularny czarny napar.

Ze słów "qavah" lub "kahve" rozwinęła się również polska nazwa "kawa".

Rodzaje kawy
KAWY KOFEINOWE SMAKOWE

Produkowane na bazie kolumbijskiej kawy Supremo. W trakcie procesu palenia dodawane są różne smaki.
Irlandzka
Orzechowa
Waniliowo-orzechowa
Czekoladowa
Czekoladowo-migdałowa
Kokosowa
Amaretto
Cynamonowa
Pomarańczowa
Karmelowa
Miętowa
Koniakowa
Mieszanka Pięciu Smaków

KAWY KOFEINOWE NISKODRAŻNIąCE

Kawa jest napojem kwasowym i u ludzi , którzy mają kłopoty żołądkowe może spowodować podrażnienia. Nie jest to , jak się powszechnie uważa , wina kofeiny , więc picie kawy bezkofeinowej nie rozwiąże problemu . Wszelkie dolegliwości bowiem powoduje wysoki poziom współczynnika pH , który w kawach niskodrażniących jest obniżany w procesie będącym kombinacją oddziaływania na ziarno kawy parą wodną , wysokim ciśnieniem i próżnią W ten sposób powstają pełnowartościowe kawy dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.
Jawa niskodrażniąca

KAWY BEZKOFEINOWE

Pomimo że kawy bezkofeinowe produkuje się od lat 20-tych ubiegłego wieku , dopiero w latach 80-tych rozpoczęto ich wytwarzanie na szeroka skalę. Również dopiero pod koniec lat 70-tych opatentowano tzw. Szwajcarską metodę wodną, w której ziarna kawy poddawane są działaniu pary wodnej , gorącej wody i węgla aktywnego. Wypłukana woda jest następnie odparowywana a pozostały koncentrat smakowy rozpylany na zdekofeinowane ziarna. W efekcie powstaje kawa , której w właściwości nie różnią się od naturalnych . stosowane są również metody w których używa się środków chemicznych - przyspieszające proces dekofeinizacji i obniżające jego koszty. Jednakże mogą one wpływać negatywnie na ostateczny smak kawy. Kawy , które proponujemy są pozbawiane kofeiny wyłącznie przy zastosowaniu metody wodnej.
Jawa W.I.B.
Irlandzka
Waniliowo-orzechowa
Kawy tradycyjne z naturalnymi przyprawami
W medycynie chińskiej kawa traktowana jest jako lekarstwo. Kawa zielona to lek o właściwościach smakowych gorzkich, aromatycznych oraz chłodnej energii, która ulega częściowemu zmniejszeniu w procesie palenia. Jej smak gorzki ułatwia eliminację z ciała tego, co w chińskiej medycynie określane jest jako wilgotne gorąco oraz gorący śluz (np. cholesterol), wzmacnia perystaltykę (skuteczna np. w zaparciach), działa moczopędnie, poprawia koncentrację i stymuluje ducha. Właściwości lecznicze kawy zwielokrotnia dodanie do niej przypraw. Oczywiście w przypadku poważnych schorzeń konieczna jest specjalistyczna diagnoza, natomiast warto próbować działań wspomagających, zwłaszcza gdy są tak kusząco smaczne. Wszystkie kawy z przyprawami sporządzamy na bazie pochodzącej z ojczyzny kawy etiopskiej Djimah, gotując je (według zaleceń chińskiej medycyny ) 1-2 min. w tygielku.
Kawa z kardamonem - Pobudza krążenie płynów, rozgrzewa nerki i krzyże, osusza wewnętrzną wilgoć, działa moczopędnie i redukuje nadmiar wilgoci i śluzu w meridianach i narządach (dlatego też medycyna chińska zaleca dodawanie tej przyprawy zwłaszcza tym, którzy piją kawę z mlekiem lub śmietanką). Kardamon dodany do kawy wzmacnia jej zdolność poprawiania funkcji trawiennych oraz zmniejsza jej nadmiernie pobudzający wpływ na system nerwowy.
Kawa z cynamonem - Rozgrzewa wewnętrznie, wzmacnia wewnętrzne narządy i system odpornościowy, "wyrzuca" z organizmu rozpoczynające się przeziębienie, usuwa zimno z ciała, a nawet wzmacnia możliwości seksualne. Zalecana bez cukru lub z brązowym cukrem trzcinowym dodawanym podczas gotowania, dlatego też prosimy Państwa o zaznaczenie tego faktu przy składaniu zamówienia. Dodatek cukru nawilża i nieco łagodzi działanie cynamonu.
Kawa z imbirem - Rozgrzewa wewnętrznie, ułatwia trawienie "wyrzuca" z organizmu rozpoczynające się przeziębienie. Zalecana jest bez cukru.
Kawa Kulczyckiego - Etiopska Djimah słodzona płynnym miodem Kawę tę wprowadzamy do naszej sieci dla przypomnienia postaci Franciszka Jerzego Kulczyckiego i roli jaką odegrał w popularyzowaniu kawy w Europie Był on prawdopodobnie mieszczaninem z Sambora lub szlachcicem z okolic tego miasta. W młodości, w nieokreślonych bliżej okolicznościach, poznał dobrze język i zwyczaje tureckie. Potem osiedlił się w Wiedniu. Podczas oblężenia tego miasta przez Turków w 1683r. działał jako szpieg, przenosząc w przebraniu tureckim, ważne dla nadciągających wojsk króla Sobieskiego, informacje. Według przekazów jako nagrodę wybrał worki z zieloną kawą, o której sądzono, że jest paszą dla wielbłądów. Kulczycki znając jej właściwości z czasów pobytu w Turcji założył pierwszą w Wiedniu i jedną z pierwszych w Europie środkowej kawiarnię "Pod Błękitną Flaszką", w której podawał kawę słodzoną miodem.

Kawy kofeinowe tradycyjne
Jamajka Blue Mountain-Jedna z najsłynniejszych kaw świata , uprawiana w ściśle i prawnie określonym regionie geograficznym jej smak jest zrównoważony , pełny , owocowo-kwasowy. Charakteryzuje ją również wyraźny i intensywny aromat . Tak jak kawę z Jemenu nazywamy kawowym "Bordeaux", tak autentyczną Blue Mountain określa się jako szampan wśród kaw.
Jamajka Blue Mountain peaberry -Kawa Blue Mountain pochodząca z owocu zawierającego tylko jedno ziarno.
Hawaje Kona Captain Cook - Kawa pochodząca z Hawajów, charakteryzuje się idealną równowagą pomiędzy kwasowością a pełnym smakiem , który niektórzy eksperci określają jako "orzechowy" a inni jako "cynamonowo-korzenny".
Jemen Matari - Kawa zwana przez koneserów "Bordeaux wśród kaw" , jeden z najrzadziej występujących gatunków o wyjątkowym , pełnym , winnym , różnorodnym wręcz nieobliczalnym bukiecie , czasami można odnaleźć w nim czekoladowe nuty . Ziarna są małe i nieregularne. Jest to prawdziwa mocha ( inaczej moka lub mokka) pochodząca z prowincji Bany Matar . Samo słowo "mocha" pochodzi od nazwy portu Mocha (dziś Al Mukha) , z którego kawa była eksportowana do Europy . Obecnie w Europie oryginalna kawa z Jemenu dostępna jest jedynie w kilku miejscach, w Polsce tylko w naszych Sklepach i Pijalniach kawy.
Meksyk Maragogype - Odkryta w Brazylii Maragogype - odmiana kawy arabika, charakteryzuje się dużym tzw. słoniowatym ziarnem. Wyczuwa się w niej smak koniaku , jest łagodna , o pięknym bukiecie. Najbardziej ceniona Maragogype pochodzi z Meksyku
Kuba Altura Imas -Mimo iż początki upraw kawy na Kubie datuje się na połowę XVIII wieku, w okresie dyktatury komunistycznej w drugiej połowie XX wieku uprawy kawy zostały wyparte przez plantacje trzciny cukrowej . Od upadku Związku Radzieckiego , głównego odbiorcy towarów produkowanych na Kubie , będące w kryzysie państwo kubańskie zezwoliło na pewne inwestycje zagraniczne w turystyce jak również w gospodarce rolnej .Pozwoliło to na rozwinięcie przynajmniej w niewielkim zakresie produkcji kawy wysokiej jakości . Obecnie najlepsze ziarna są selekcjonowane. Ponieważ jak Np. kawa kubańska nie jest uprawiana na tak dużych wysokościach jak np. jamajska Blue Mountain , charakteryzuje się ona mniejszą kwasowością niż pozostałe kawy z rejonu Karaibów . Kawa , którą Państwu proponujemy pochodzi z południowego regionu Sierra Maestra , położonego w pobliżu miasta Imas. Dołączony do niej certyfikat potwierdza , że jest to tak zwana kawa organiczna tzn. uprawiana i przetwarzana jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych.
Etiopia Sidamo - Najwcześniejsze wzmianki o kawie z VI w.n.e. wskazują na tereny dzisiejszej Etiopii jako miejsce jej odkrycia . Brzmiąc podobnie w większości języków słowo "kawa" pochodzi od nazwy leżącego tam miasta Kaffa. Do dziś pomimo ogromnej biedy i wyniszczającej wojny domowej kraj ten produkuje duże ilości dobrej klasy arabiki . Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Harrar, Kaffa ,Wellesa , Lakempte i Sidamo .Smak głęboko winny, korzenny , budzi skojarzenia ze smakiem skruszałego bażanta.
Etiopia Djimah - Najbardziej pierwotna , do dziś dziko rosnąca arabika , stąd jej ekologiczny charakter . Ziarno małe i nieładne , lecz smak i zapach bardzo bogaty, winny , z wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady
Kenia AA - Jakość kenijskiej kawy , zaliczanej do najbardziej cenionych arabik świata , jest rygorystycznie kontrolowana przez Coffee Bard of Kenya. Organizacja ta klasyfikuje kawę przyznając jej kategorię AB lub AA . Proponujemy Państwu właśnie najwyżej cenioną kawę oznaczoną kategorią AA . Kawę tą pochodzącą z kraju , z którym związana była Karen Blixen , autorka książki "Pożegnanie z Afryką" , charakteryzuje mocny smak , ostrość i cierpkość oraz wspaniały owocowy aromat
Kostaryka Tarrazu San Rafael SHB - Kostaryka cieszy się najlepszymi możliwymi warunkami do uprawy kawy ; wysoko położonym płaskowyżem Meseta Central o powierzchni około 2000 mil kw. Z żyzną wulkaniczną glebą , łagodnym klimatem , dużą wilgotnością i chłodnymi nocami. Kraj posiada dwa porty otwarte na oba oceany i co nie jest częste w Ameryce środkowej , stabilny rząd i sytuację polityczną .Produkuje się tam wyłącznie arabikę dobrej jakości(uprawa robusty jest zakazana ) . Położony na południe od stolicy kraju San Jose region Tarrazu znany jest z uprawy wyśmienitych kaw o zrównoważonej kwasowości i naturalnym , orzeźwiającym smaku orzecha włoskiego
Meksyk Highland (Altura) -W stanie Veracruz w Zatoce Meksykańskiej górzysty region blisko Coatepec, produkuje doskonałe kawy zwane jako "Altura " - wysokogórska. Są to arabiki o pięknym bukiecie , łagodne lecz ostrzejsze niż inne kawy z kontynentu amerykańskiego.
Brazylia Pergamino Sul de Minas- Ta pochodząca z pokrytego wzgórzami regionu Sul de Minas , arabika zaliczana jest do najlepszych gatunków kawy pochodzących z Brazylii. W odróżnieniu od kawy przeznaczonej na rynek masowy , opatrzona jest certyfikatem nadanym przez BSCA - brazylijskie stowarzyszenie producentów kawy wysokogatunkowej . Jest łagodna i delikatna , charakteryzuje się średnią mocą i przyjemnym , pełnym smakiem.
Nikaragua SHB - Produkcja kawy w Nikaragui podlegała w minionych 30 latach wielu wahaniom głównie ze względu na sytuację polityczną i liczne klęski żywiołowe . Obecnie jednak w regionach Matagalpa ,Jinotega i Nuevo Segowia uprawia się wysokiej klasy kawę oznaczaną skrótem SHB ( Stricly Hard Beans) lub SHG (Stricly High Grown) . Charakteryzuje się ona dobrym , lekko koniakowym smakiem i zapachem.
Gwatemala Antigua - Pierwsze kawowce w Gwatemali zostały zasadzone przez jezuitów w 1750 roku .Uprawa na dużą skalę została jednak zapoczątkowana dopiero pod koniec XIX wieku przez osadników niemieckich . Obecnie kawa uprawiana jest zarówno w kilkudziesięciu olbrzymich Haciendas jak i w tysiącach małych Fincas ( farmach ). Regionem słynącym z produkcji najlepszej arabiki jest Antigua. Nazwa ta pochodzi od trzęsienia ziemi w 1773 roku . Mniej więcej co 30 lat żyzna gleba w tym regionie otrzymuje dodatkowe porcje azotu pochodzącego z występujących tam erupcji wulkanicznych . Te specyficzne warunki powodują , że kawę z Antigua charakteryzuje pełny , łagodny , smak i lekko dymny aromat.
Kolumbia Supremo Medellin - Kawa sprowadzona do Kolumbii w 1808 roku przez francuskiego duchownego , w XX wieku stała się jednym z podstawowych towarów eksportowych tego kraju. Obecnie Kolumbia z roczną produkcją ok. 13 milionów worków , zajmuje drugie ( po Brazylii) miejsce na świecie pod względem ilości produkowanej kawy. O znaczeniu kawy dla gospodarki tego kraju może świadczyć ściśle przestrzegany nakaz spryskiwania wszystkich samochodów przekraczających granicę państwa preparatem przeciwdziałającym chorobom dotykającym kawowca. W promocję kawy zaangażowane jest państwo wspierające markę " Cafe de Colombia" pod którą jest ona sprzedawana na rynkach światowych . Główne tereny uprawne znajdują się w trzech pasmach górskich zwanych cordilleras lecz najlepszej jakości słynie region Medellin położony w Kordylierze środkowej. Inne znane z dobrej kawy tereny leżą w prowincjach Armenia i Manizales . Kawa wysokogatunkowa przydzielana jest do jednej z trzech kategorii Supremo , Excelso oraz UGQ. Supremo posiada największe ziarna i pochodzi zwykle z nowocześniejszych plantacji , na których łatwiej utrzymać stałą wysoką jakość produktu . Kawa Supremo Medellin charakteryzuje się pełnym smakiem , średnią mocą oraz bogatym i delikatnym zapachem. Eksperci często określają smak kawy kolumbijskiej jako " jedwabisty " zalicza się ona bowiem do najbardziej zrównoważonych i nadających się do picia o każdej porze dnia.
Papua Nowa Gwinea - Jedna z najlepszych kaw regionie Indonezji i Melanezji , wyróżniająca się wyraźnie jakością . Charakteryzuje ją pełny bukiet, wyczuwalna słodycz , jednak z domieszką pewnej wytrawności . O wyjątkowości dostępnej u nas kawy decyduje również tzw. ziarno perłowe - peaberry . W owocu kawowca zamiast tradycyjnych dwóch ziaren - połówek jednostronnie spłaszczonych występuje jedno ziarno kuliste. Kształt ten umożliwia równomierne palenie , dzięki czemu napar charakteryzuje wyjątkowo zrównoważony smak ceniony przez koneserów .
Jawa W.I.B. - Holenderska kolonia Jawa stała się w 1687 roku pierwszym miejscem uprawy kawy poza światem arabskim. W ten sposób Holendrzy przełamali trwający przez stulecia monopol Arabów na dostawy kawy . Niestety dwa wieki później plantacje zostały spustoszone przez zarazę . W konsekwencji wysoki poziom upraw nigdy nie został w pełni odbudowany . Obecnie tylko 20 % kawy jawajskiej to wysokogatunkowa arabika , której walory przypominają dawne czasy . Jej wyjątkowy , lekko "wędzony" smak i zapach sprawił że jest ona do dzisiaj ulubionym napojem Holendrów . Skrót W.I.B. czyli West Indische Bereiding Oznacza sposób zbioru tylko w pełni dojrzałych owoców kawy , nazywany przez Holendrów zachodnioindyjskim.
Indie Plantation - Uprawa kawy wysokogatunkowej przez długi okres czasu była w Indiach hamowana przez państwowe regulacje i biurokratyczne przepisy. Na szczęście w ostatnich latach wraz ze zmianami w indyjskiej gospodarce zezwolono plantatorom na sprzedaż kawy na wolnym rynku i zaczęto Zachęcać do produkcji kawy dobrej klasy. Najlepsza arabika pochodząca z regionów takich jak Mysore , Nigrili lub Malabar sprzedawana jest pod wspólną marką Plantation . Charakteryzuje się ona winno-wędzonym , mocnym i ciężkim smakiem.
Indie Cherry robusta - Robusty , o dużej zawartości kofeiny ok. 3,5% - stanowiąca szybko na nogi w mgliste poranki . Smakowo i zapachowo zdecydowanie gorsz od arabiki , ciężka w smaku a uboga w aromacie.
Blue Mountain - pakowana do beczek, z załączonym certyfikatem w odróżnieniu od innych kaw jamajskich, sprzedawanych pod tą sama nazwą, ale nie pochodzących z właściwych terenów Jamajki. Jej smak jest zrównoważony, pełny, owocowo-kwasowy. Charakteryzuje ją również wyraźny i intensywny aromat. Tak jak kawę z Jemenu nazywamy kawowym Bordeaux, tak autentyczną Blue Mountain określa się jako szampana wśród kaw. Podobnie jak szampan kawa ta jest uprawiana w ściśle i prawnie określonym regionie geograficznym. Jej jakość jest rygorystycznie nadzorowana przez Coffee Industry Board w mieście Kingston. Pierwsze drzewko kawowe sprowadzono na Jamajkę w 1725 roku. Po wielu latach eksperymentów odkryto tereny, na których kultury kawy mają najwyższy poziom jakości. Z tych właśnie terenów pochodzi prawdziwa Blue Mountain. Jej przeciętna roczna produkcja wynosi tylko około 900 ton. Dla porównania jest to równoważne 0,1 % rocznej produkcji Kolumbii lub inaczej mówiąc jest to 3 godziny produkcji kolumbijskiej. 90 % uprawianej kawyjest eksportowane do Japonii. Kawa jamajska jest poddawana obróbce metodą mokrą tzn. ziarno jest pozbawiane łupiny za pomocą wody, co powoduje jego ładniejszy wygląd. Kawę tę pakujemy w specjalne pudełeczka ze znakiem firmowym i nazwą Blue Mountain. Pudełko to jest wybrane ze względu na kształt przypominający beczkę, w której jest dostarczana oryginalna surowa kawa.