Blog > Komentarze do wpisu
Tort śmietanowy z nektarynkami
Przygotowanie: 1 godzina

Oczekiwanie: 2 godziny

Kaloryczność: 340 kcal/porcja

Składniki na 16 porcji


Spód:

• 3/4 kostki masła

• 20 dag biszkoptów


Krem i dekoracja:

• 85 dag nektarynek

• łyżka żelatyny

• 3 żółtka

• 2/3 szklanki cukru

• szczypta soli

• 1/2 kg zmielonego twarogu

• 1/2 l kremówki

• torebka galaretki cytrynowej

• 12 podłużnych biszkoptów

• listki melisy


Etapy przygotowania

Spód:

1. Biszkopty pokruszyć. Masło stopić, ostudzić i zagnieść z pokruszonymi biszkoptami.

2. Bok tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć paskiem folii aluminowej, położyć na paterze. Nałożyć masę biszkoptową, wyrównać, wstawić do lodówki.

Krem i dekoracja:

1. Połowę nektarynek sparzyć, opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórek. Przepołowić, usunąć pestki. Owoce pokroić na kawałki, miąższ zmiksować na purée.

2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka włożyć do miski, wsypać cukier, sól. Ubijać w gorącej kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.

3. Twaróg utrzeć, zmiksować z około 2/3 purée owocowego. Oziębioną kremówkę ubić. Masę twarogową wymieszać z masą jajeczną, a następnie połączyć z bitą śmietaną.

4. 1/3 kremu rozsmarować na spodzie biszkoptowym. Resztę nektarynek sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w ósemki. Położyć na kremie, przykryć resztą kremu. Wstawić do lodówki.

5. Galaretkę rozpuścić mieszając w szklance gorącej wody. Przestudzić, dodać pozostałe purée z nektarynek. Gdy zacznie tężeć, wylać na krem. Wstawić do lodówki na 2 godz.
6. Biszkopty przekroić najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek, tak by powstało 48 ćwiartek. Zdjąć rant tortownicy, bisz- koptami obłożyć boki tortu. Wierzch ozdobić listkami melisy.
piątek, 22 grudnia 2006, sunata

Polecane wpisy

  • Pastelles - pierożki z farszem kokosowym

    Składniki: - Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - 20 dag masła Farsz: - 1 puszka słod

  • KARPATKA

    Skladniki : 4 kostki Kasi cukier - 4 łyżki cukier puder - 6 łyżek cukier waniliowy - 1 opakowanie czekolada - 2 kostki krem do karpatki lub ajerkoniakowy “

  • Rolada jasna i ciemna

    Ciasto jasne: 3 jaja, 15 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, na ciasto c